Vi ste ovde: Početna Press centar Saopštenja za javnost Zakon o javnom tužilaštvu

Zakon o javnom tužilaštvu

Izvršni odbor Udruženja izdao je saopštenje povodom donošenja novog zakona o javnom tužilaštvu
Izvršni odbor Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije nije zadovoljan izmenama Zakona o javnom tužilaštvu, kao ni načinom na koji je zakon pripreman i donešen.

Udruženje smatra pozitivnim pomakom vraćanje ovlašćenja predlaganja javnih tužilaca i zamenika Visokom savetu pravosuđa i isključenje Vlade i organa uprave iz postupka izbora i razrešenja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca. Odredbe Zakona po kojim odluku o udaljenju sa dužnosti i utvrđivanju razloga za razrešenje Republičkog javnog tužioca donosi ministar nadležan za pravosuđe, odredbe koje propisuju da je mandat zamenika javnih tužilaca i dalje ograničen na osam godina, kao i odredbe prema kojima u Visokom savetu pravosuđa kada odlučuje o položaju javnih tužilaca i zamenika, predstavnici javnih tužilaca ne predstavljaju većinu, ukazuju da i ove izmene nisu suštinske prirode i ne pružaju potrebne garancije za samostalnost javnog tužilaštva.

Udruženje smatra neprihvatljivim i obavezno preispitivanje izbora javnih tužilaca i imenovanja zamenika tužilaca, koji su prvi put izabrani, odnosno imenovani po prethodnom zakonu. Tako se određeni broj zamenika javnih tužilaca stavlja u neravnopravan položaj što kod dela tužilačke organizacije stvara osećaj nesigurnosti i straha za egzistenciju. Nezadovoljstvo i ranijim zakonskim rešenjima, svoj pogled na ustavni položaj i novu organizaciju javnog tužilaštva, kao dela pravosudnog sistema, Udruženje je iskazalo u nizu svojih dokumenata sa kojima će biti upoznato Ministarstvo pravde, kako bi ih imalo u vidu prilikom narednih izmena.

Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije očekuje da ove izmene budu tek prvi korak u reformi javnog tužilaštva i prelazno rešenje do donošenja novog Zakona o javnom tužilaštvu koji će biti rezulatat zajedničkog rada Udruženja tužilaca, stručnjaka i nadležnog ministarstva.

Izvršni odbor UTS

Saopštenje MEDEL-a povodom situacije u pravosuđu Srbije Saopštenje MEDEL-a povodom situacije u pravosuđu Srbije Evropsko udruženje sudija i tužilaca za slobodu i demokratije (MEDEL) sa zabrinutošću prati prilike u pravosuđu Republike Srbije. More detail
Tabloidna hajka protiv Gorana Ilića rezultirala reakcijom republičkog javnog tužioca: Zagorka Dolovac inicirala postupak protiv svog zamenika Tabloidna hajka protiv Gorana Ilića rezultirala reakcijom republičkog javnog tužioca: Zagorka Dolovac inicirala postupak protiv svog zamenika Etički odbor Državnog veća tužilaca raspravljao je juče o tužiocu Goranu Iliću, po zahtevu republičke javne tužiteljke Zagorke Dolovac. More detail
„Mišljenje o etici“ javnih tužilaca u funkciji napada na „neposlušne“ „Mišljenje o etici“ javnih tužilaca u funkciji napada na „neposlušne“ Većina građana Srbije je po prvi put saznala da postoji Etički odbor Državnog veća tužilaca kada je u brojnim medijima objavljena informacija kako... More detail