Vi ste ovde: Početna Press centar Saopštenja za javnost V regionalna konferencija za Istočnu i Centralnu Evropu i Centralnu Aziju

V regionalna konferencija za Istočnu i Centralnu Evropu i Centralnu Aziju

Beograd, 2. novembar 2010.

Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca bilo je domaćin V regionalne konferencije za Istočnu i Centralnu Evropu i Centralnu Aziju.

Konferencija je dodeljena Udruženju tužilaca Srbije od strane Međunarodnog udruženja tužilaca (IAP) koje predstavlja jedinu tužilačku strukovnu organizaciju na globalnom nivou i čije članstvo broji preko 150 tužilačkih organizacija iz svih delova sveta. Konferencija „Saradnjom protiv korupcije“ održana je u Beogradu od 27. – 30. oktobra.

Učešće na konferenciji uzelo je blizu dve stotine tužilaca, sudija, predstavnika nevladinih organizacija i ambasada iz zemlje i inostranstva. Bili su prisutni predstavnici iz pedeset različitih država širom sveta: Nemačke, Italije, španije, Argentine, Južne Koreje, Sjedinjenih Američkih Država, Republike Čaške, Poljske, Azerbejdžana, Kazahstana, svih država iz regiona, kao i mnogi drugi.

Konferenciju su otvorili dr Goran Ilić, predsednik Upravnog odbora Udruženja tužilaca Srbije i zamenik republičkog javnog tužioca, Vensan Dežer, šef Delegacije Evropske Unije u Republici Srbiji i Tomas Mur, v.d. šefa Misije OEBS-a u Srbiji, Erl Licenberger, zamenik šefa misije u ambasadi SAD u Srbiji.

Prvog dana konferencije prisutnima su se obratili Derk Kujpers, Generalni sekretar Medjunarodnog udruženja tužilaca, Jadranka Jelinčić, direktor Fonda za otvoreno društvo, Kristijan Huk, programski menadžer Fondacije IRZ, Vito Moneti, predsednik Evropskog udruženja sudija i tužilaca za slobodu i demokratiju (MEDEL) koji je govorio o značaju medjunarodne saradnje za konfiskaciju imovine, Elizabet Hau, Glavni savetnik Medjunarodnog udruženja tužilaca koja je prenela iskustva o mehanizmima interne kontrole za sprečavanje korupcije u tužilaštvima, Karlos Donoso, potpredsednik Medjunarodnog udruženja tužilaca i predsednik Udruženja tužilaca Argentine koji je govorio o ulozi tužioca u borbi protiv korupcije,  Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija, Dimitrije Popić, zamenik Specijalnog tužioca za organizovani kriminal.

Prisutnima su se obratili i Adina Daria Lupea, sudija iz Rumunije, Miroslav špecijan, tužilac iz Čaške, Alberto Perduka, tužilac iz Italije, Artur Ozimek, sudija iz Poljske, Melinda Sabo, tužilac iz Madjarske i Erik Alt, sudija iz Francuske.

Drugi dan konferencije prisutnima su se obratili Zorana Marković, direktor Agencije za borbu protiv korupcije, Havijer Sisternas, pomoćnik direktora Agencije za borbu protiv prevare u Kataloniji, Kendal Dej, šef odseka za antikorupciju u ambasadi SAD u Srbiji, Aleksandar Vujičić, direktor Agencije za sprečavanje pranja novca. Govorili su još predstavnici Velike Britanije, Portugalije, Republike Koreje, španije i Kazahstana.

Dodeljivanje ovako značajne konferencije Udruženju tužilaca Srbije govori da su napori i doprinosi koje Udruženje ulaže u procesu reforme pravosudja u Republici Srbiji prepoznati od strane relevantnih faktora u oblasti pravosudja na globalnom nivou. Značaj održavanja konferencije u našoj zemlji se ogleda kako u skretanju pažnje šire javnosti na probleme korupcije, tako i u podlozi za javnu i stručnu raspravu na svim nivoima države. Takodje, konferencija je bila prilika da se razmene iskustva sa kolegama iz inostranstva i da se uspostave kontakti u cilju buduće saradnje.

Medjunarodno udruženje Tužilaca istaklo je odličnu organizaciju V regionalne konferencije za Istočnu i Centralnu Evropu i Centralnu Aziju i dodelila posebno priznanje dr Goranu Iliću. Konferencija je bila jako dobro ispraćena medijski o čemu svedoče brojni izveštaji u gotovo svim značajnijim elektronskim i štampanim medijima u Srbiji.

Prezentacije svih govornika, kao i slike sa konferencije i iz Belog dvora možete pogledati na sajtu konferencije http://www.iap2010belgrade.rs.

NVO tužiocima i sudijama: Zaustavite zarobljavanje države u pravosuđu NVO tužiocima i sudijama: Zaustavite zarobljavanje države u pravosuđu Grupa od 17 organizacija civilnog društva pozvala je danas Državno veće tužilaca, Republičkog javnog tužioca i Visoki savet sudstva da rade svoj... More detail
Saopštenje MEDEL-a povodom situacije u pravosuđu Srbije Saopštenje MEDEL-a povodom situacije u pravosuđu Srbije Evropsko udruženje sudija i tužilaca za slobodu i demokratije (MEDEL) sa zabrinutošću prati prilike u pravosuđu Republike Srbije. More detail
Tabloidna hajka protiv Gorana Ilića rezultirala reakcijom republičkog javnog tužioca: Zagorka Dolovac inicirala postupak protiv svog zamenika Tabloidna hajka protiv Gorana Ilića rezultirala reakcijom republičkog javnog tužioca: Zagorka Dolovac inicirala postupak protiv svog zamenika Etički odbor Državnog veća tužilaca raspravljao je juče o tužiocu Goranu Iliću, po zahtevu republičke javne tužiteljke Zagorke Dolovac. More detail