Vi ste ovde: Početna Press centar Saopštenja za javnost Rešenja UTS u najvećoj meri prihvaćena

Rešenja UTS u najvećoj meri prihvaćena

Beograd, 21. oktobar 2008.

Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, na sednici Upravnog odbora, održanoj u Ečkoj dana 18.10.2008. godine, zaključilo je da radne verzije Zakona o javnom tužilaštvu i Zakona o državnom veću tužilaca Ministarstva pravde Republike Srbije, u najvećoj meri sadrže rešenja koje je ponudilo Udruženje, a koja su prethodno usaglašena sa rešenjima Republičkog javnog tužilaštva, te da su na taj način „u dobroj meri popravljena“ loša Ustavna rešenja vezana za položaj tužilaštva, izbor i samostalnost javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca u Srbiji.

Istovremeno, postoje i neka rešenja u Zakonskim predlozima na koje Udruženje ima suštinske primedbe, a to su :

- način predlaganja prvog sastava Državnog veća tužilaca,
- periodično ocenjivanje.
- nova mreža tužilaštava i
- položaj javnih tužilaca nakon isteka mandata.

UPRAVNI ODBOR
Udruženja javnih tužilaca i
zamenika javnih tužilaca Srbije

NVO tužiocima i sudijama: Zaustavite zarobljavanje države u pravosuđu NVO tužiocima i sudijama: Zaustavite zarobljavanje države u pravosuđu Grupa od 17 organizacija civilnog društva pozvala je danas Državno veće tužilaca, Republičkog javnog tužioca i Visoki savet sudstva da rade svoj... More detail