Saopštenje za javnost povodom medijskih napisa o zameniku javnog tužioca Saši Drecunu

Najnovije:

Podelite članak

utslogoborder

Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije smatra da je kritika rada javnih tužilaca i zamenika potrebna ukoliko se zasniva na činjenicama i ukoliko se kritikom skreće pažnja javnosti na probleme od šireg društvenog značaja.

Međutim, u poslednje vreme je objavljen veći broj tekstova u kojima se rad pojedinih zamenika javnih tužilaca posmatra jednostrano, bez sagledavanja šireg pravnog i društvenog konteksta. Drugim rečima, u tekstovima se kritikuje rad zamenika javnih tužilaca koji postupaju u konkretnim predmetima i za koje je javnost zainteresovana, a da se pri tom ne sagledavaju odnosi unutar javnog tužilaštva, što po našem uverenju predstavlja jednostran pristup problemu.

U jednom strogo centralizovanom sistemu, kao što je javno tužilaštvo Srbije, zasnovanom na potčinjenosti zamenika javnih tužilaca javnim tužiocima i svih u javnom tužilaštvu Republičkom javnom tužiocu, pripisivati zameniku javnog tužioca da sam donosi odluku u predmetu za koji je javnost zainteresovana ili koji ima ”političke” efekte je potpuno pogrešno. Zbog sistema nadređenosti, takvi predmeti su pod kontrolom starešina u javnom tužilaštvu, odnosno Republičkog javnog tužioca, što se često zanemaruje kada se komentariše rad zamenika javnih tužilaca.

Kada je reč o učestalim napisima o zameniku javnog tužioca, koji postupa u predmetu u javnosti poznatom pod nazivom ”Jovanjica”, smatramo da učestalost i intezitet kritika, kao i sugestivnost članaka, kojima se dovodi u sumnju njegova objektivnost, prevazilazi meru potrebne i dozvoljene kritike i može da utiče na rad i odlučivanje u tom predmetu. Zato Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije poziva medije u Srbiji da prestanu sa intenzivnom kritikom rada i iznošenjem ocena o ličnosti zamenika javnog tužioca, Saše Drecuna, koji postupa u predmetu ”Jovanjica”, već da svoj opravdan kritički stav usmere ka hijerarhijski najodgovornijim u javnotužilačkoj organizaciji.

Ova situacija zahteva hitnu reakciju nadležnih organa javnog tužilaštva. Udruženje javnih tužilaca poziva Republičkog javnog tužioca da konačno preduzme mere, u cilju zaštite samostalnosti nosilaca javnotužilačke funkcije i očuvanja poverenja javnosti u javno tužilaštvo, te da odblokira rad Državnog veća i zakaže sednicu radi donošenja odluka neophodnih za obezbeđivanje i garantovanje samostalnosti javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca.

PREDSEDNIK PREDSEDNIŠTVA UTS
Lidija Komlen Nikolić