Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Udruženje Pristupnica Pisma članova Slavko Knežević: UTS primer principijelnosti i istrajnosti

Slavko Knežević: UTS primer principijelnosti i istrajnosti


Paraćin, 3. avgust 2012.

Poštovani predsedniče,

uskoro će se navršiti jedna godina kako sam se, u ime velikog broja zamenika JT, obratio Udruženju pismom "Farsa je završena" povodom završetka postupka preispitivanja prigovora neizabranih nosilaca javnotužilačkih funkcija. Izrazio sam veliku zahvalnost na svakoj pomoći koju ste nam, tada već dve godine, pružali od pravnog i ljudskog nasilja kojim su nas obasuli DVT, Ministarstvo pravde i izvršna vlast.

Preko noći smo, bez suda i postupka, postali nemoralni, nedostojni i nestručni. Kao što su neki preko noći postali moralni, dostojni i stručni.

Danas,Ustavni sud nam je pismenom potvrdom vratio ono što nam je na silu oduzeto. Ono na čemu je tri godine ukazivao Goran Ilić, Jasmina Kiurski, Radovan Lazić, kao i celokupna stručna javnost ove zemlje, Pravni fakulteti i istaknuti pravnici, međunarodna tela, komisije i organi, evropska i svetska strukovna udruženja, nevladine organizacije, advokati i velika većina građana naše zemlje. Ali sve do odluke Ustavnog suda Srbije to nije bilo dovoljno. Izvršna vlast je bila neprikosnovena. Međutim, Ustavni sud je rekao poslednju reč i stavio tačku na najveći promašaj u istoriji srpskog pravosuđa.Još uvek mislim da se sve ovo nije desilo nama, da je deo nekog drugog vremena i neke druge teritorije.

Čitajući Analitički izveštaj o stanju u srpskom pravosuđu naša stvarnost je drugačija. Pored prioriteta o vraćanju neizabranih sudija i tužilaca i stavljanje van snage reizbora iz 2009 godine,institucije koje su učestvovale u ovoj nesreći treba promeniti.
 
U ime velikog broja neizabranih nosilaca JT podržavam stav Udruženja o pokretanju postupka utvrđivanja odgovornosti članova DVT. Članovi DVT, izuzimajući profesora Milana škulića, nemaju više nikakav kredibilitet za nastavak rada u ovom telu. U situaciji da su im sve odluke kojima su odbili prigovore ukinute a žalbe uvažene, oni su izgubili poverenje da dužnost obavljaju stručno, nepristrasno i zakonito. Pored toga,oni više ne poseduju potreban legitimitet jer ne mogu predstavljati i odlučivati o pravima velikog broja nosilaca javnotužilačke funkcije koji nisu učestvovali u njihovom izboru. U tom smislu nemaju niti poverenje i kredibilitet, niti legitimnost za rad.

A dosadašnji rad Udruženja, sa ovakvim Upravnim odborom i predsednikom, daje primer principijelnosti i istrajnosti u ostvarivanju zadatih ciljeva Udruženja. U nadi da ćete i u budućim vremenima braniti samostalnost tužilaštva od uticaja svake druge vlasti podržavamo vas i želimo uspeh u radu.

S poštovanjem,
Slavko Knežević,
iz Paraćina

Poslednje vesti

Ilić: Preterana kritika šteti sudskom postupku Ilić: Preterana kritika šteti sudskom postupku Javnost Srbije je bila obasuta komentarima i saopštenjima posle objavljivanja prvostepene odluke donete u korist ministra policije Nebojše Stefanovića,... More detail
Aktuelni saziv DVT do sada izabrao 120 zamenika, a do kraja godine jos 61 Aktuelni saziv DVT do sada izabrao 120 zamenika, a do kraja godine jos 61 Odlukom Vlade Republike Srbije od 18.07.2018. godine o upotrebi sredstava tekuće budžetske rezerve, Državnom veću tužilaca odobrena su sredstva za... More detail
Udruženja sudija i tužilaca: Napad na advokata je napad na pravosudni sistem zemlje Udruženja sudija i tužilaca: Napad na advokata je napad na pravosudni sistem zemlje Društvo sudija Srbije apelovalo je danas policiju i tužilaštvo da preduzmu sve mere u pronalaženju ubice advokata Dragoslava Ognjanovića. More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije