IZBORNA SKUPŠTINA UDRUŽENJA TUŽILACA SRBIJE

Najnovije:

Podelite članak

{mosimage}
UTSBeograd, 21. februar 2011.

U subotu, 19. februara 2011. godine, u hotelu „M", održana je Izborna skupština Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije.

Nakon što je predsednik Skupštine, Zorin Zogović, zamenik apelacionog javnog tužioca u Beogradu, održao pozdravni govor, prisutnima su se obratili i specijalni gosti Udruženja, Vito Moneti, predsednik MEDEL-a i Antonio Kluni, potpredsednik MEDEL-a.

Zatim se pristupilo utvrđivanju broja prisutnih članova Skupštine. Utvrđeno je da Skupštini prisustvuje 123 člana Udruženja, čime je konstatovano da Skupština ima potreban kvorum za rad. Treba naglasiti da je Skupštini prisustvovalo više izabranih od nereizabranih javnih tužilaca, ali da su i nereizabrani došli u velikom broju, čime je još jednom potvrđeno jedinstvo koje vlada među članovima Udruženja.

Pristupilo se usvajanju privremenog Poslovnika o radu Skupštine, koji je usvojen jednoglasno. Zatim je predsednik predložio sledeće kandidate za članove Verifikacione komisije: Vanja Mrakić, Verica Trninić i Marina Matić. Predlog je usvojen jednoglasno.

Nakon toga, prisutnima su se obratila još dva gosta Skupštine Udruženja, dr Jovan č†irić, direktor Instituta za uporedno pravo, Nenad Vujić, direktor Pravosudne akademije i profesor Milan škulić. Takođe, za reč su se javili i Borka Jovanović, mr Miroslav Simić i Biljana Silađi, članovi Udruženja, koji su izneli svoje utiske o radu Udruženja.

Miodrag Plazinić, član Upravnog odbora Udruženja i viši javni tužilac u Valjevu, predstavio je predlog novog Statuta. Nakon što su obrazloženi amandmani podneti na Statut i kraće diskusije, prihvaćeno je nekoliko podnetih amandmana. Statut je usvojen jednoglasno.

Izveštaj o radu, koji je obuhvatio period od 2007-2010. godine, predstavila je mr Jasmina Kiurski, član Upravnog odbora Udruženja i zamenik apelacionog javnog tužioca u Beogradu. Izveštaj o radu je usvojen jednoglasno.

Nakon toga se pristupilo najvažnijem delu Skupštine – izboru organa Udruženja po novom Statutu.

Za Predsednika Udruženja predložen je samo jedan kandidat: dr Goran Ilić, dosadašnji predsednik Upravnog odbora Udruženja, čiju je kandidaturu podržao Upravni odbor kao i 95 članova Udruženja svojim potpisima. Dr Goran Ilić je izabran za Predsednika Udruženja. Izabran je velikom većinom glasova.

Za 17 članova Upravnog odbora kandidovalo se 27 članova Udruženja. Sledeći kandidati su dobili potreban broj glasova za izbor u Upravni odbor Udruženja:

Radovan Lazić, zamenik apelacionog javnog tužioca u Novom Sadu, Jasmina Kiurski, zamenik apelacionog javnog tužioca u Beogradu, Miodrag Plazinić, viši javni tužilac u Valjevu, Lidija Komlen-Nikolić, zamenik apelacionog javnog tužioca u Beogradu, Danijela Trajković, zamenik višeg javnog tužioca u Vranju, Saša Radulović, zamenik višeg javnog tužioca u Beogradu, Zlatko šulović, zamenik višeg javnog tužioca u Valjevu, Borka Jovanović, nereizabrani zamenik Okružnog javnog tužioca iz Sremske Mitrovice, Branislava Vučković, zamenik apelacionog javnog tužioca u Novom Sadu, Olivera Jović, zamenik osnovnog javnog tužioca u Paraćinu, Mikica Milenković, zamenik višeg javnog tužioca u Prokuplju, Sonja Nešić, zamenik višeg javnog tužioca u Pirotu, Ljubiša Dragašević, zamenik apelacionog javnog tužioca u Beogradu, Dušan Milosavljević, zamenik višeg javnog tužioca u Kragujevcu, Srđan Živić, zamenik višeg javnog tužioca u Kruševcu, Ana Borović, osnovni javni tužilac u Pančevu i Zoran Pešić, zamenik višeg javnog tužioca u Čačku.

Odmah nakon izbora Upravni odbor je održao konstitutivnu sednicu na kojoj je za predsednika UO izabran Radovan Lazić, a za potpredsednike Miodrag Plazinić i Zlatko šulović. Za Sekretara Upravnog odbora postavljen je Goran Jovanović, savetnik u Apelacionom javnom tužilaštvu u Beogradu.

Za predsednika Skupštine Udruženja jedini kandidat bio je Zorin Zogović, zamenik apelacionog javnog tužioca u Beogradu. Izabran je velikom većinom glasova.

Na predlog Predsednika Udruženja, dr Gorana Ilića, kandidat za predsednika Programskog saveta Udruženja bila je mr Jasmina Kiurski. Izabrana je velikom većinom glasova.

Za pet mesta u Nadzornom odboru, konkurisalo je šest kandidata. Izabrani su sledeći kandidati: Vesna Staletović, nereizabrani zamenik okružnog javnog tužioca u Beogradu, Radoljub Nešković, zamenik osnovnog javnog tužioca u Požegi, , Zoran Antić, viši javni tužilac u Negotinu, Milovan Simić, zamenik višeg javnog tužioca u Kruševcu i Agnesa Poč, zamenik osnovnog javnog tužioca u šapcu. Za predsednika Nadzornog odbora izabran je Radoljub Nešković.

Za Etički savet Udruženja prijavilo se šest kandidata. Status članova Etičkog saveta stekli su: Lidija Komlen-Nikolić, zamenik apelacionog javnog tužioca u Beogradu, Nebojša Živković, zamenik osnovnog javnog tužioca u Beogradu, Milan Petrović, zamenik specijalnog tužioca za ratne zločine, Ljubiša Branković, nereizabrani opštinski javni tužilac u Paraćinu i Vesna Vučićević, zamenik apelacionog javnog tužioca u Novom Sadu. Za predsednika Etičkog saveta izabrana je Lidija Komlen-Nikolić.

spot_img