Goran Ilić za N1 o postupku za zabranu pokreta “Levijatan”

Najnovije:

Podelite članak

Ustavni sud je potvrdio za N1 da još nije zakazana rasprava o predlogu da se zabrani pokret Levijatan. Tužilac Goran Ilić je izjavio da su razlozi za zabranu ovog udruženja navedeni na 16 strana, kao i da će Ustavni sud doneti odluku hoće li oni biti i prihvaćeni.

U dopisu koji je televiziji N1 dostavljen na osnovu Zahteva o pristupu informacijama od javnog značaja, iz Ustavnog suda navode da se postupak odvija u skladu sa odredbama Zakona o Ustavnom sudu i Poslovnika o radu Ustavnog suda. Iako je zahtev za zabranu podnet u julu ove godine, rasprava još nije zakazana.

„Ja nisam očekivao da će rasprava biti zakazana u bržem roku jer i u sličnim situacijama Ustavni sud nije brže zakazivao raspravu. Nisam očekivao takvu ažurnost, jer praksa tog suda nije takva. Ja ne znam zašto je njihova praksa takva, kakva jeste“, rekao je u emisiji Njuznajt tužilac Goran Ilić.

On je naveo da se u predlogu zahteva za zabranu udruženja građana Levijatan  navodi da jer je reč o paravojnoj formaciji, a koja je u našem Ustavu zabranjena.

„U toj formaciji postoji sistem starešinstva. Kada oni javno deluju imaju vojničke pokrete, postrojeni su i nose uniforme. Sve to govori da je reč o paramilitarnoj organizaciji. Na 16 stranica navedeni su razlozi za zabranu i navedene su prakse evropskih sudova. U predlogu se, takođe, navodi da je delovanje te organizacije usmereno na kršenje zagarantovanih ljudskih i manjinskih prava, izazivanje rasne i verske mržnje i netrpeljivosti i to su razlozi koji mogu biti razlog za zabranu. Smatram da postoje ispravni razlozi za njihovu zabranu ali odluku će na kraju doneti Ustavni sud“, rekao je tužilac.

Izvor: N1

spot_img