Goran Ilić: Nije posao ministra policije da daje informacije iz krivičnog postupka

Najnovije:

Podelite članak

Izraz „maloletni ubica“ kao da više nije incident u Srbiji. Danima se smenjuju nezvanične informacije o tome da su dvojica tinejdžera na Voždovcu osumnjičeni da su u sred dana, u dečijem parkiću, ubila četrdesetogodišnjeg čoveka.

Danas je tu informaciju potvrdio ministar unutrašnjih poslova, Ivica Dačić. Od njega smo saznali da su obojica osumnjičenih stariji maloletnici od 16 i 17 godina i da je danas jedan priveden, a drugi se predao.

Iz suda je naknadno potvrđeno da im je određen pritvor do 30 dana. Međutim, sve što se dešavalo prethodnih dana ukazuje na to da su institucije i ovog puta zatajile.

 

Javnost u Srbiji iz stranih medija krajem vikenda saznaje da je u beogradskom naselju Voždovac nasmrt pretučen brat bosanskog ministra Vojina Mijatovića, Đorđe Mijatović. Institucije u Srbiji se tim povodom u tokom vikenda ne oglašavaju.

Iako jedino nadležno, Više tužilaštvo u Beogradu tek juče iznosi šture podatke iz predistražnog postupka, dok detalje o tom postupku, iako nenadležan, saopštava ministar policije.

Trčanje pred rudu-tako bi se, gotovo redovno, moglo opisati iznošenje detalja iz istrage za koje su u Srbiji po svemu sudeći zaduženi političari umesto, kako to zakon nalaže, institucije poput tužilaštva.

Takvih primera je mnogo, a poslednji u nizu je smrt Đorđa Mijatovića, kojeg su prethodno pretukla dvojica starijih maloletnika. Taj podatak je umesto nadležnog višeg tužilaštva saopštio ministar unutrašnjih poslova. On je međutim u dva dana saopštio i dve potpuno različite informacije.

„Utvrđuje se šta je uzrok smrti. Ubistvo? Nije ubistvo, u smislu da je sad došlo do nekog ubistva na licu mesta. Da li je preminuo od posledica tog sukoba, ili ne – lekari kažu da je bilo i nekih zdravstvenih problema“, rekao je za Blic TV juče ministar unutrašnjih poslova, Ivica Dačić.

„Mislim da je sada potpuno jasno da je, posle tuče u kojoj su učestvovali, da je on bio toliko povređen, da je od tih posledica preminuo u Urgentnom centru. I, upravo zbog toga će ova dva maloletna lica, oni su glavni osumnjičeni i oni će biti predati dalje tužilaštvu i drugim državnim organima, kako bi se oni procesuirali za najteže krivično delo“, izjavio je Dačić danas, tokom obraćanja novinarima.

U Srbiji po zakonu predistražni postupak vodi tužilac, tako što daje naloge policiji o prikupljanju informacija i daljem postupanju. Ministar unutrašnjih poslova, po zakonu, sa istragom nema nikakve veze. I tako bi trebalo da bude od uvođenja tužilaške istrage.

„Po našem Zakonu o policiji ministar, a samim i Ministarstvo se bavi poslovima državne uprave, protivpožarne zaštite, bavi se pitanjima navođenja, odobrenja za držanje i nošenje oružja, dok je vođenje, postupanje po nalogu i u ime javnog tužioca i suda, jeste u nadležnosti policije. Znači, ministar policije po redovnom toku stvari ne bi ni trebao da zna šta se dešava u konkretnom postupku, jer policija, odnosno Direkcija policije, ima operativnu nezavisnost u odnosu na Ministarstvo“, objašnjava za Insajder Goran Ilić iz Udruženja tužilaca Srbije.

Iz tužilaštva su se i ovog puta međutim oglasili tek nakon ministra policije i nakon što su mediji saopštili brojne detalje slučaja. Takva praksa nije dobra ni za sistem u celini, ni za samo tužilaštvo jer samo tužilaštvo ima pravo da obaveštava javnost o toku istrage. Ali i obavezu.

„Retko kada imate tužioce da oni održe konferenciju za štampu i objasne u kom pravcu se kreće predistražni postupak, šta je preduzeto, a da pritom naravno ne ometa tok predistražnog postupka, da štiti interese postupka, pretpostavku nevinosti, privatnost učesnika u krivičnom postupku. Jer, kod objavljivanja informacija javni tužilac je dužan da se pridržava tih ograničenja.

Prema tome, s jedne strane imate jednu pogrešnu i nezakonitu praksu, a s druge strane imate potrebu javnosti da nešto zna i ćutanje, odnosno zatvorenost javnog tužilaštva, kada je u pitanju pružanje neophodnih, ali ne i svih informacija“, kaže Ilić za Marker.

Ili kontradiktornih informacija? Tako je primera radi, ministar unutrašnjih poslova rekao i da nema svedoka, ali se ispostavilo da ih možda i ima. Od ministra smo saznali i da su Đorđa Mijatovića, inače brata potpredsednika vlade Federacije Bosne i Hercegovine pretukla dvojica stariji maloletnika od 16 i 17 godina.

Dačić je ranije danas rekao i da je jedan od njih saslušan i određen mu je pritvor, dok se drugi predao.

Dvojica starijih maloletnika bi, pod uslovom da se dokaže njihova odgovornost za smrt Đorđa Mijatovića, mogli da krivično odgovaraju. Prema Zakonu o maloletnim učiniocima krivičnih dela, stariji maloletnici za najteža krivična dela mogu da budu osuđeni na deset godina zatvora.

Izvor: Insajder

spot_img