Šta kada maloletnik izvrši najteža krivična dela?

Najnovije:

Podelite članak

O krivičnoj odgovornosti ili neodgovornosti maloletnika, u emisiji “Uzvičnik” na “Blic” televiziji govorili su Lidija Komlen Nikolić iz Udruženja javnih tužilaca, advokat Irena Stajić i bivši savetnik u ministarstvu za rad Dragan Vulević.

Da li je izveštaj Vrhovnog javnog tužilaštva u kojem se navodi da je čak 26 maloletnika u 2023. godini počinilo ubistvo signal za uzbunu, i ako jeste, šta bi trebalo da se promeni? Još jedan podatak koji je zabrinjavajući jeste da je ukupan procenat tih krivičnih dela počinjenih od strane lica koja su mlađa od 18 godina za čak 170 odsto veći u odnosu na 2022. godinu.

Šta kada maloletnik počini ubistvo? Ili je možda bolje pitanje gde smo kao društvo kada za 12 meseci dvadeset šestoro dece mlađe od osamnaest godina nekog ubije? Posebno treba da nas zabrine što je ta cifra za 170 odsto uvećana u odnosu na godinu pre. I to je samo deo godišnjeg izveštaja o radu javnih tužilaštava koji nas dovodi i do pitanja da li ovde govorimo o višeslojnom problemu za koji je potrebno naći rešenje?

O krivičnoj odgovornosti ili neodgovornosti maloletnika, u emisiji “Uzvičnik” na “Blic” televiziji od 16.15h govore Lidija Komlen Nikolić iz Udruženja javnih tužilaca, advokat Irena Stajić i bivši savetnik u ministarstvu za rad Dragan Vulević.

– Ja znam da godišnji izveštaj prikazuje rast krivičnih dela, ali, ako hoćemo da razmatramo bilo koji fenomen moramo da ga posmatramo u primerenom vremenskom periodu, od pet godina. Raste broj kada pogledate broj teških krivičnih dela, ali kada pogledate ukupan broj, on pada – kaže Lidija Komlen Nikolić.

Komlen Nikolić ističe i da kada je reč o maloletničkom kriminalu, da moraju sva krivična dela da se posmatraju.

– Ne sme fokus u javnosti da budu samo krivična dela poput ubistva. U tom smislu, moramo da jednim sveobuhvatnim pristupom da posmatramo stvar – rekla je gostujući u Uzvičniku Lidija Komlen Nikolić.

“Ne treba menjati zakon”

Pošto su u srpskom pravu deca mlađa od 14 godina krivično neodgovorna, kako navode u Ministarstvu, postavlja se pitanje da li je društvo zaštićeno od takvih mališana koji čine teška dela sa elementima nasilja, kao i koji je odgovor države potreban.

– Naš zakon razlikuje mlađa i starija maloletna lica. Deca ispod 14 godina ne mogu krivično da odgovaraju, smatram da tako i treba ostati jer dete ispod 14 godina ne može da shvati značaj tog dela. Mi sad svi govorimo da treba da menjamo zakon, ali, treba poći od porodice koja je osnovna ćelija, da se tu nešto promeni. Promeniti zakon u državi nije lako, to je složena procedura – smatra advokatica Irena Stajić.

– Jedna takva izmena zakona mora biti odmerena, a trenutno ne postoji razlog za takvu promenu – dodala je Komlen Nikolić.

Prevencija i podrška podrška porodici

Dragan Vulević istakao je da kada su ovakve diskusiju u pitanju, menjanje zakona, da je važno da se uključe stručnjaci iz razlih oblasti i donesu svoj zaključak. Takođe, istakao je da je i prevencija ključ.

– O tome trebaju oni treba da se izjasne. Prevencija i podrška porodici je jako važna, odgovorno roditeljstvo. Država preventivni roditeljski nadzor treba redefinisati. Preventivni nadzor treba da se ogleda u obavezi države da instalira određene institucije gde će biti obuke za roditeljstvo. Način na koji sam ja vaspitavan više ne pije vodu u ovo vreme. Zašto da prenosimo te modele? Takođe, redefinisati način rada psihologa i pedagoga u školama – smatra Vulević.

Izvor: Blic TV

spot_img