Pohvale kriterijumima za izbor

Najnovije:

Podelite članak


"Blic", 14. jun 2009.

Venecijanska komisija je ocenila da je radna verzija kriterijuma i merila za izbor sudija i tužilaca u skladu s preporukama Sveta Evrope i primerima dobre prakse članica EU – rekla je za „Blic nedelje“ Snežana Malović, ministarka pravde.

Prema njenim rečima, članovi Venecijanske komisije pohvalili su nacrte radnih grupa kojima su predsedavali profesor dr Zoran Ivošević i predsednik Udruženja tužilaca Srbije Goran Ilić.

– Venecijanska komisija je procenila da je to dobar osnov za definisanje i izradu finalnih merila i kriterijuma za izbor sudija i tužilaca koje će obaviti Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca.

Posebno je pozdravljen stav da će prethodni rad sudija u ovom procesu biti sagledan s posebnom pažnjom. Ocenjeno je i da je predlog za tužioce veoma detaljan i sveobuhvatan. Komisija je sugerisala na koji način neka od predloženih rešenja mogu biti unapređena – rekla je ministarka Malović.

Visoki savet sudstva je procenio da je za sudove opšte nadležnosti potrebno 1.838 sudija, a za prekršajne sudove 615 delilaca pravde. To znači da je oko 400 sadašnjih sudija „višak“. Državno veće tužilaca je predložilo da u svim tužilaštvima u Srbiji bude 543 tužioca, umesto sadašnjih 687.

Autor: V. Z. Cvijić

spot_img